GİYDİRME CEPHE NEDİR ?
Giydirme cephe çeşitli taşıyıcı tip binalarda, binanın dış yüzünün alüminyum malzemeden kullanılan ana ve ara taşıyıcı elemanların dayanıklı ve fonksiyonel bir şekilde bir araya getirilmesi, cam, kompozit levha veya alüminyum levha gibi yapı malzemeleri ile bütünleştirilmesidir.
GİYDİRME CEPHENİN AVANTAJLARI
ALÜMİNYUMUN AVANTAJLARI
Son derece fonksiyonel bir malzeme oluşu sınırsız sayı ve şekilde üretilmesini sağlar..
Tasarım esnekliği sonsuzdur, dekoratiftir, kolay taşınabilir, her şekle girebilir, hayatın her alanında kullanılır. Tüm malzemelerle rekabet edebilecek güç ve sertlikte üretilebilir.
Her iklim koşulunda doğa şartlarına en dayanıklı malzeme alüminyumdur. Ağaçtan 43, PVC`den 23 kat daha sağlamdır. Alüminyum; rutubet tutmaz, şişmez, bozulmaz, çekmez, çatlamaz. Ültraviyole ışınlarına karşı koruyucu tedbirler gerektirmez, bakımı kolaydır.
Alüminyum üretimden tüketime çevrecidir; geri dönüşümlüdür, sağlıklıdır, doğaya ve ekonomiye katkı sağlar…
Alüminyum her zevke hitap eder ve istenilen her renge boyanabilir. Boya alüminyumun koruyucu direncini ve dayanıklılığını arttırır.
Alüminyumun kullanımı 1975 yılından bu yılına Avrupa`da kişi başına %85, Japonya`da %153 oranında artmıştır.
Otomobilden uzay mekiğine, ambalajdan inşaata, trenden uçağa, karoserden dekorasyona, iletişimden ısı yalıtımına ve daha birçok alanda alüminyum kullanılmaktadır.
Strüktürel Silikon Cephe sistemleri Camın sadeliğini ve asaletini vurgulayan cephe giydirme sistemleridir. Strüktürel silikon cephe sisteminde dıştan bakıldığında alüminyum profil görülmeyip tümüyle cam görünümü oluşturulmaktadır. Bu cephe sisteminde ısı camlar cepheye kaset profilleriyle tutturulmaktadır. Bu profillere özel bir şekilde yapıştırılan camlar dış cephelere oldukça şık bir görünüm kazandırmaktadır. Cam paneller arasındaki sızdırmazlık çift EPDM fitil ile sağlandığından, panellerin arasına sızdırmazlık silikonu çekilmez. Böylece cam panellerin arasında gölge oluşması engellenir. İstendiğinde seçilen herhangi bir cam panel (dışarıdan hangisinin açılır olduğu belli olmaksızın ) gizli kanat haline getirilebilir. Strüktürel Silikon giydirme cephe sistemi yapılara yüksek prestij ve zengin cephe görünümü kazandırdığı için çok tercih edilmektedir. İstenildiğinde, modüllerin içine kanat profili uygulaması yapılarak gizli kanat mekanizmaları yerleştirilebilir. Camın sadeliğinin ve asaletinin ön plana çıktığı silikon giydirme cephe sistemleri yapıya komple bir şıklık getirmektedir.
Kapaklı cephe sistemi, istenirse yarı kapaklı yarı silikon cephe formuna getirilebilir.
Dışta kullanılan yatay veya düşey eksendeki kapak profilleri isteğe göre iptal edilip, bu profillerin yerine, fuga boşluklarına silikon dolgusu yapılır.
Böylece, dışarıdan bakıldığında cephe yüzeyinde düşeyde veya yatayda istenilen yarı silikon yarı kapaklı form elde edilebilir.
Sistemde dışarıdan bakıldığında belli olmayan kanatlar da kullanılabilir. Sistem, ilave elemanlar ile ısı yalıtımlı hale dönüştürülebilir.
Spider Cephe Sistemleri, mimarilerde estetik olarak ortaya koyduğu şık ve sade görünüm ile farklılık yaratan şeffaf bir sistemdir. Bu sistem, Spider Tutucular olarak tanımlanan çelik bağlantılarla önceden fabrikasyon ortamda projeye göre istenilen yerden delinerek üretilen camların birbirlerine monte edilmesi ile oluşmaktadır. Spider tutucular paslanmaz olarak üretilmektedir. Bu sistemde camlar genellikle lamine cam sistemi olmakla beraber istenildiğinde ısı camlı sistem de yapılabilmektedir. Tüm sistemin düşey taşıyıcıları ise paslanmaz çelikten, epoksi boyalı çelik ya da camdan imal edilen taşıyıcı cam kolonlar olabilmektedir.
Terra cotta cephe kaplama sistemleri çift cidarlı ve tek cidarlı” olmak üzere iki türde üretilmektedir. Terra Cotta cephe kaplama ürünleri ileri teknoloji ile üretildiğinden atmosferik etkiler karşısında dirençli olup, geri dönüşüm özelliği bulunmaktadır. Terra cotta cephe kaplaması ile bina gövdesi koruyucu bir kaplama kazanırken strüktürel karakteristikler yenilikçi, bakım gerektirmeyen, ekolojik, ekonomik ve çok iyi tasarım potansiyeli sunan cephe sistemi ile birbirini tamamlamaktadır.
Pişmiş toprak anlamına gelen Terra Cotta kil ve doğal malzemelerden endüstriyel olarak üretilmektedir. Terra cotta cephe kaplaması Tamamen doğal kil malzemeden, ortalama 1200 °C ısıda pişirilerek elde edilen Terra Cotta” malzemeler hava katmanlı giydirme cephe sistemlerinde dekoratif ve tamamlayıcı yapı elemanı olarak uzun yıllardır yatırımcı ve mimarın tercih ettiği doğal cephe kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Terra cotta paneller kil ve kaolen gibi doğal malzemelerden üretilir. Cephelerin doğal olarak havalanmasını sağlayan, mimari hayal gücünü sınırlamayan cephe kaplama malzemeleridir. Renklendirme için yapay malzeme kullanmak yerine çok çeşitli renk seçenekleri doğada var olan pigmentler ve toprağın kendi doğal renkleri ile farklı pişirme sıcaklıkları kullanılarak elde edilmiştir
Alüminyum Güneş Kırıcılar, güneş kontrolü sağlayarak iç mekanda konfor seviyesini artırırken cephe tasarımında modern çizgiler yaratmaktadır.
Alüminyum Güneş Kırıcılardan ihtiyacınıza ve cephenize en uygun olanını seçerek şık ve çağdaş çözümlere ulaşılabilmektedir. Güneş ışığı her ne kadar sağlık için gerekli ise de kontrol altına alınmadığı takdirde rahatsızlık verilmektedir. Hem ışık, hem de ısı artışı çalışma ve yaşama ortamınızda huzursuzluk yaratmaktadır.
Farklı ölçü seçenekleri olan bu sistemde badem ya da kutu formlu güneş kırıcı lamellerin ölçüleri mimari projenize göre belirlenmektedir. Lameller, güneşin açısına göre sabit yapılabildiği gibi motorlu sistem seçeneği ile güneşi tamamen kontrol altına almanız da mümkündür.
Hareketli ve sabit güneş kırıcı sistemleri mimari projeye uygun olarak yatay ve düşey olarak uygulanabilmektedir.
Kompozit Panel Cephe Sistemleri; modern mimaride rahat kullanım imkanları sunması nedeniyle her türlü bina ve konstrüksiyona rahatlıkla uygulanıp yeni bir görünüm ve modern çizgiler üretilmesine yardımcı olmaktadır. Bu sistem tasarımcılara kolay uygulanabilecek estetik bir görünüm elde etmeleri, hataları gizlemeler ve farklı derinliklerin oluşturulması gibi konularda yardımcı olmaktadır.
Kompozit paneller ileri teknoloji ile üretilip, uygulamacı firma fabrikalarında kolayca şekillendirilip uygulanabilmektedir. İki yüzü alüminyum levhalarla kaplı içi polietilen dolgulu kompoze levhalardır. Dolgu malzemeleri FR-A2, FR-B-B1-B2 gibi yangına dayanım sınfılarına göre seçilerek üretilir. Kompozit panellerde bir çok renk seçeneğinin yanısıra granit ve ahşap desen seçenekleriyle mimari estetiğe tamamlayıcı bir unsur olarak cephe kaplamalarında kullanılmaktadır.
Bu sisitemin uyugulanması öncelikle projeye uygun montaj çeşidine karar vererek başlamaktadır. Sonrasında kompozit şekillendirici teknolojik parkurlarımızda istenilen ölçülerde imalat yapıarak, önceden binalarda hazırlanan ve genellikle alüminyum profiller ve çeliklerden üretilen karkaslar üzerine monte edilmektedir. Isı yalıtımının önemli olduğu dış cephelerde kompozit levha arkasına taşyünü veya camyünü montajı yapılarak yalıtım sağlanmaktadır.
Kompakt Laminat Kaplamalar birden çok kraft kağıdına yüksek basınç ve ısı altında özel reçinlerin enjekte edilip sıkıştırılmasıyla üretilen panellerdir. Alüminyum cephe panellerine göre çok daha sağlamdır. Yüksek teknolojisi sayesinde darbelere, yangına, suya neme dayanıklı olup çizilme ve kırılma riski yoktur. Bina cephesine yerleştirilmiş alüminyum T ve L profillere veya bina cephesine kimyasal dübeller vasıtasıyla yerleştirilmiş çelik profil veya karkas sistemine yapıştırılarak uygulanır. Alışveriş merkezleri, spor salonları, stadyumlar, hava alanları, hastaneler, okullar, konutlar, balkon kaplamaları gibi uygulamalarda dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Günümüzde modern ofislerin artmasıyla birlikte kullanımı yaygınlaşan bu sistemin en önemli özelliği bu tür yerlerde saydam bir çalışma ortamı sunmasıdır. Ofislerin iç mekanlarının alüminyum taşıyıcılı cam bölmelerle düzenlenmesi ofis içinde aydınlık bir ortam, estetik bir görünüm ve mimarı açıdan kaliteli bir ortam sunmaktadır. Bu nedenle günümüzde kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır.